Książka Kucharska: Przekąski w śródziemnomorskim stylu

Crostini z żurawinowym serkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Afrodyzjak z żurawiną amerykańską i serkiem śmietankowym

Crostini z żurawinowym serkiem

Składniki:

Crostini z żurawinowym serkiem

 

  • Składniki na 4 porcje:
  • 1 bagietka
  • 2 łyżeczki oleju
  • 20 g orzechów włoskich
  • 150 g serka śmietankowego
  • 2-3 łyżki stołowe mleka
  • Pieprz
  • 40 g suszonych, krojonych żurawin
  • 12 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
  • 4 świeże figi
  • Kilka żurawin i liście rukoli do dekoracji

Sposób przygotowania:

Crostini z żurawinowym serkiem

1. Bagietkę pokroić na 12 kawałków. Kawałki bagietki skropić olejem i podpiec delikatnie na teflonowej patelni. Odsączyć na ręczniku kuchennym.


2. Żurawiny pokroić, a orzechy włoskie rozdrobnić. Serek śmietankowy mieszać z mlekiem, aż do momentu powstania jednolitej masy. Następnie doprawić pieprzem. Dodać orzechy i żurawiny.


3. Plastry bagietki posmarować serkiem śmietankowym i przykryć szynką. Figi umyć i pokroić na grube kawałki. Kawałki fig ułożyć na szynce. Rukolę opłukać i osuszyć. Podawać crostini z rukolą i żurawinami.


Czas przygotowania: ok. 20 minut


Wartości odżywcze (1 porcja):

Wartość energetyczna: 456 kcal  / 1908 kJ

Białko: 14,3 g

Tłuszcz: 21,5 g

Węglowodany: 52 g