jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pikantne crumble z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Crumble kojarzy się większości z nas z sezonowymi owocami zapieczonymi pod słodką kruszonką. Warto jednak czasem sięgnąć po wytrawną wersję, tego dania.

Pikantne crumble z cukinią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pikantne crumble z cukinią

SKŁADNIKI

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 2 małe cukinie,
  • 1 cebula,
  • Mały pęczek natki pietruszki,
  • Olej,
  • Pikantna przyprawa do kurczaka,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Sól do smaku,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1/3 kostki masła,
  • 3 łyżki startego sera żółtego,
  • Pomidorki koktajlowe do podania

Sposób przygotowania:

Pikantne crumble z cukinią

ETAP 1

Pikantne crumble z cukinią
Cukinię obsmażamy z dodatkiem cebuli

Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie przysmażamy, by stała się szklista. Między czasie cukinię kroimy w grubą kostkę. Tak pokrojoną dodajemy do gotowej cebuli. Całość razem chwilkę przysmażamy (cukinia powinna pozostać w środku surowa), doprawiamy do smaku i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Zdejmujemy z ognia.

ETAP 2

Pikantne crumble z cukinią
Przyprawionego fileta przysmażamy

Filet kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i pieprzem. Gotowego przysmażamy na oleju i łączymy z cukinią.

ETAP 3

Pikantne crumble z cukinią
Składniki kruszonki umieszczamy w misce

KRUSZONKA:
Mąkę, masło, ser oraz sól i pieprz do smaku umieszczamy w misce. Składniki rozcieramy w dłoniach do uzyskania kruszonki.

ETAP 4

Pikantne crumble z cukinią
W kokilkach umieszczamy cukinię oraz filet

Mieszankę cukiniowo- mięsną umieszczamy w przygotowanych kokilek.

ETAP 5

Pikantne crumble z cukinią
Zawartość kokilek przykrywamy kruszonką

Na wierzch wykładamy kruszonkę. Danie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy je około 25 minut w 180°C. Podajemy na ciepło w towarzystwie pomidorków koktajlowych.