Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Crumble owsiano-migdałowe z czerwonymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Crumble inaczej zwane Brown Betty i pochodzące z Anglii. Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką i właśnie na ten deser dziś Was z ♥ zapraszam ;)

Crumble owsiano-migdałowe z czerwonymi owocami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Crumble owsiano-migdałowe z czerwonymi owocami

 

Sposób przygotowania:

Crumble owsiano-migdałowe z czerwonymi owocami
Owoce płuczemy, osuszamy i układamy w foremce do pieczenia, posypujemy łyżka cukru brązowego, odstawiamy. 3 łyżki płatków migdałowych mielimy w młynku do kawy na pył – przesypujemy do miski. Do mąki migdałowej dodajemy mąkę pszenną,, cukier i masło, rozcieramy całośc w rękach aż do połączenia się składników. Dodajemy płatki wsiane i jeszcze raz wszystko rozcieramy – składniki nadal mają być sypkie tak jak na tradycyjną kruszonkę.

Tak przygotowaną kruszonką posypujemy owoce, a wierzch kruszonki posypujemy zostawionymi płatkami migdałowymi. Crumble pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Serwujemy gorące z bitą śmietaną, lodami lub same : )
Crumble owsiano-migdałowe z czerwonymi owocami
Maliny, porzeczki, truskawki i agrest przygotowane do pieczenia
Crumble owsiano-migdałowe z czerwonymi owocami
Płatki migdałowe, płatki owsiane, cukier, mąka i masło - kruszonka
Crumble owsiano-migdałowe z czerwonymi owocami
Owoce zasypane przygotowaną wcześniej kruszonką
Crumble owsiano-migdałowe z czerwonymi owocami
Gotowe do zapieczenia owoce pod kruszonką
Crumble owsiano-migdałowe z czerwonymi owocami
Upieczone owoce pod migdałową kruszonką