grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Crumble z jabłkami,orzechami,czekoladą-bez glutenu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Popularny crumble tym razem w zdrowszej wersji, bez cukru i tłuszczu. Crumble z jabłkami, orzechami pekan, gorzką czekoladą, z mąką gryczaną, bez glutenu, słodzony syropem z agawy.

Crumble z jabłkami,orzechami,czekoladą-bez glutenu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Crumble z jabłkami,orzechami,czekoladą-bez glutenu

Na 4-5 porcji

Sposób przygotowania:

Crumble z jabłkami,orzechami,czekoladą-bez glutenu

Przygotowanie czekolady

Crumble z jabłkami,orzechami,czekoladą-bez glutenu
Do przygotowania crumble możemy wykorzystać oprócz gorzkiej również mleczną czekoladę.

Gorzką czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę możemy rozpuścić również w mikrofalówce.

Przygotowanie orzechów

Crumble z jabłkami,orzechami,czekoladą-bez glutenu
Orzechy pekan możemy zastąpić orzechami włoskimi.

Orzechy pekan tostujemy na rozgrzanej patelni ok. 3 minut. Orzechy kroimy na drobne kawałki.

Przygotowanie ciasta do crumble

Crumble z jabłkami,orzechami,czekoladą-bez glutenu

W misce mieszamy mąkę gryczaną, pokrojone orzechy pekan, syrop z agawy i rozpuszczoną czekoladę. Z ciasta wyrabiamy kruszonkę.

Przygotowanie crumble

Crumble z jabłkami,orzechami,czekoladą-bez glutenu
Do przygotowania crumble możemy wykorzystać 4 mniejsze naczynia lub 1 większą formę.

Obrane jabłka kroimy w kostkę.

Na dno 4 żaroodpornych małych foremek do pieczenia układamy pokrojone jabłka.

Na jabłka układamy kruszonkę.

Pieczenie crumble

Crumble z jabłkami,orzechami,czekoladą-bez glutenu

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni.

Crumble pieczemy ok. 20-25 minut.

Przed podaniem crumble obsypujemy cukrem pudrem.