Sposób przygotowania:
Jabłuszka z kruchego ciasta z nadzieniemPrzygotowanie nadzienia
Wyłuskane orzechy włoskie drobno kroimy. Obrane jabłka kroimy w kostkę, po czym spryskujemy sokiem z cytryny. Na suchą patelnią wlewamy 2 łyżki wody. Dodajemy pokrojone jabłka z dodatkiem soku z cytryny, orzechy włoskie oraz rodzynki. Całość oprószamy cynamonem i cukrem. Jabłka dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie kruchego ciasta
Kruche ciasto możemy wyrobić ręcznie lub w malakserze. Zimne masło pokrojone w kawałki wyrabiamy z mąką, cukrem pudrem i żółtkami. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinamy jabłuszka.
Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Na blaszce układamy połowę wyciętych ciastek. Na ciastka nakładamy nadzienie, które przykrywamy drugą warstwą wykrojonych ciastek.
Przygotowanie ciastek
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Przed pieczeniem brzegi ciastek dociskamy widelcem. Ciastka pieczemy ok. 20-25 minut. Upieczone ciasta powinny być złociste.