Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Cukier różany z płatków dzikiej rózy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Można go stosować zamiennie z cukrem waniliowym do wypieków i do słodzenia zimnych i ciepłych napojów

Cukier różany z płatków dzikiej rózy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cukier różany z płatków dzikiej rózy

 

  • 2 szklanki płatków
  • 2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Cukier różany z płatków dzikiej rózy
Płatki róży oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń, oberwać białe końcówki przy każdym płatku., które dodają goryczki. Ucierać najlepiej w makutrze z cukrem, aż płatki połączą się z cukrem.

Rozsypać płasko, np na tacy i suszyć przez 2-3 dni aby odparowała woda.

Suchy cukier wsypać do szczelnie zamkniętego naczynia
Cukier różany z płatków dzikiej rózy
Płatki z cukrem najlepiej ucierać starym sposobem w makutrze
Cukier różany z płatków dzikiej rózy
cukier musi wyschnąć, aby nie miał grudek