Sposób przygotowania:
Cukier waniliowy domowej produkcji
Biały cukier przesypałam do młynka do mielenia kawy i zmieliłam go nieco - ale też nie za bardzo, chodzi o to, by stał się drobniejszy, ale dobrze jest też zwrócić uwagę, by nie był nadto zmielony i nie zmienił się w cukier puder. Laskę wanilii przecięłam nożem wzdłuż na pół i z jej środka także za pomocą noża wyjęłam waniliowe ziarenka. Miąższ z wanilii dodałam do zmielonego białego cukru. Do cukru z drobinkami wanilii dodałam także laskę wanilii pociętą na mniejsze części. Dokładnie wymieszałam cukier z wanilią. Przełożyłam cukier wzbogacony wanilią do słoiczka. Dobrze jest dać cukrowi przynajmniej dzień zanim zacznie się go używać, by przeszedł aromatem wanilii, by dodana do niego wanilia mogła się uaktywnić.