nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Cukier waniliowy domowej produkcji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Cukier waniliowy przygotowany domowym sposobem jest bardziej intensywny, wydajny. Taki cukier będzie bardzo przydatny do wszelakich słodkich wypieków - ciast i ciasteczek, jak i różnorakich placuszków i deserów.

Cukier waniliowy domowej produkcji Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukier waniliowy domowej produkcji

 

  • 250g białego cukru
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

Cukier waniliowy domowej produkcji
Biały cukier przesypałam do młynka do mielenia kawy i zmieliłam go nieco - ale też nie za bardzo, chodzi o to, by stał się drobniejszy, ale dobrze jest też zwrócić uwagę, by nie był nadto zmielony i nie zmienił się w cukier puder. Laskę wanilii przecięłam nożem wzdłuż na pół i z jej środka także za pomocą noża wyjęłam waniliowe ziarenka. Miąższ z wanilii dodałam do zmielonego białego cukru. Do cukru z drobinkami wanilii dodałam także laskę wanilii pociętą na mniejsze części. Dokładnie wymieszałam cukier z wanilią. Przełożyłam cukier wzbogacony wanilią do słoiczka. Dobrze jest dać cukrowi przynajmniej dzień zanim zacznie się go używać, by przeszedł aromatem wanilii, by dodana do niego wanilia mogła się uaktywnić.
Cukier waniliowy domowej produkcji
Biały cukier przesypany do młynka do kawy w celu zmielenia go na nieco bardziej drobny.
Cukier waniliowy domowej produkcji
Wyjmowanie miąższu z przeciętej wzdłuż na pół laski wanilii.
Cukier waniliowy domowej produkcji
Miąższ z laski wanilii i kawałki waniliowej laski dodane do zmielonego,białego cukru.