Sposób przygotowania:
Cukinia w cieście.
Cukinie obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. Mąkę łączymy z mlekiem, mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy żółtko. Białko ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z ciastem. Gdy ciasto jest za rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Ciasto doprawić odrobiną soli i pieprzu. Ciasto musi przystać do cukinii podczas smażenia. Dlatego ważne także jest, aby plasterki były cienkie. Ser utrzeć na tarce o małych oczkach. Listki mięty zerwać świeże, wybierać najmniejsze listki, dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Cukinie maczać w cieście i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Obsmażyć z dwóch stron. Pod koniec smażenia kłaść na wierzch starty żółty ser. Podawać przyozdobione listkiem mięty.