Sposób przygotowania:
Cukinia w sosie koperkowym
Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Plastry przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Następnie maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Sos:
Wodę zagotowujemy z kostką rosołową. Szczypiorek płuczemy i drobno siekamy, dodajemy do bulionu i gotujemy przez chwilę. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietanką. Cukinię wykładamy na talerz i polewamy sosem koperkowym.
Sos:
Wodę zagotowujemy z kostką rosołową. Szczypiorek płuczemy i drobno siekamy, dodajemy do bulionu i gotujemy przez chwilę. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietanką. Cukinię wykładamy na talerz i polewamy sosem koperkowym.