Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Cukinia w jasnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Cukinię w sosie podawać jako dodatek do dania z mięsem

Cukinia w jasnym sosie

Składniki:

Cukinia w jasnym sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Cukinia w jasnym sosie
Cukinię umyć, obrać, przekroić na pół, łyżką wydrążyć miąższ, pozostałość pokroić w pół krążki. Następnie włożyć do wrzącej lekko osolonej wody i ugotować. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozmieszane mleko z mąką i razem zagotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać surowe masło, posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Ugotowaną cukinię wyjąć łyżką cedzakową, włożyć do salaterki, polać sosem.

Tagi:

cukinia