marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Cukinia zapiekana w szynce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Cukinię umyć porządnie,pokroić na plastry i owijać w plaster szynki.Ułożyć na blasze i zapiekać 15 min.

Cukinia zapiekana w szynce

Składniki:

Cukinia zapiekana w szynce

 

  • 1 średnia cukinia,
  • 10 plastrów wykwintnej szynki,
  • 15 dag.startego sera żółtego pikantnego,
  • łyżka oleju na blachę,
  • szpikulce do nabijania przekąsek.

Sposób przygotowania:

Cukinia zapiekana w szynce
Szynkę pokroić w krajalnicy na cienkie plastry, a cukinię wyszorować pod kranem gorącej wody oraz pokroić na plastry. Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypywać plastry cukinii po czym zawinąć po dwa plastry warzywa w plaster szynki i spiąć wykałaczką tak jak pozostałe porcyjki. Piekarnik nagrzać do 180 st. C , a blachę nasmarować cienką warstwą oleju i rozgrzać go nieco. Dopiero po 2 minutach układać przekąski na blasze. Zapiekać przez 10-15 min., po czym wyjąć i przełożyć szczypcami przekąski na półmisek. Usunąć szpikulce i powbijać wykałaczki przed podaniem przekąsek na stół.