Sposób przygotowania:
Cukiniowy sos do makaronu
Marchewkę, cebulkę i czosnek obieramy. Cukinię obieramy i wycinamy pestki. Czosnek i cebulę drobno kroimy. Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce jarzynowej-marchewkę dodajemy do cebulki i czosnku a cukinię odsączamy z nadmiaru płynu. Na łyżce oliwy przesmażamy pokrojoną cebulę,czosnek i startą marchewkę.
Gdy cebulka się zeszkli dodajemy na patelnię cukinię, przesmażamy i podlewamy 1/2 szkl wody/bulionu. Dusimy przez 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, zioła prowansalskie oraz pieprz i paprykę słodką, zagotowujemy i ściągamy z ognia. Gotujemy makaron (u mnie ryżowy) i nakładamy na talerze, dodajemy sos (ja swój zblendowałam ze względu na synka).
Smacznego.
Gdy cebulka się zeszkli dodajemy na patelnię cukinię, przesmażamy i podlewamy 1/2 szkl wody/bulionu. Dusimy przez 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, zioła prowansalskie oraz pieprz i paprykę słodką, zagotowujemy i ściągamy z ognia. Gotujemy makaron (u mnie ryżowy) i nakładamy na talerze, dodajemy sos (ja swój zblendowałam ze względu na synka).
Smacznego.