Sposób przygotowania:
Cukiniowy sos na zimę
Cukinię obrać ze skórki, usunąć miąższ z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potrzebujemy 2,5 kg już obranej i startej cukinii. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Do garnka z grubym dnem przełożyć przygotowane warzywa dodać sól i cukier i zagotować. Gotować przez 30 minut często mieszając. Następnie dodać przecier,koncentrat i słodka paprykę. Zagotować i gotować. kolejne 10 minut często mieszając. Następnie mase przełożyć do słoiczków i dokładnie zakręcić. Potem słoiczki przełozyc do garnka wyścielonego gazetami, zalać wodą na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować 15 minut od zagotowania.
![Cukiniowy sos na zimę Cukiniowy sos na zimę](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/cukiniowy-sos-na-zime-295526.jpg)
![Cukiniowy sos na zimę Cukiniowy sos na zimę](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/cukiniowy-sos-na-zime-295527.jpg)
![Cukiniowy sos na zimę Cukiniowy sos na zimę](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/cukiniowy-sos-na-zime-295528.jpg)
![Cukiniowy sos na zimę Cukiniowy sos na zimę](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/cukiniowy-sos-na-zime-295529.jpg)