migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Cukiniowy sos na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Cukinia mi obrodziła więc trzeba ją wykorzystać. Zrobiłam taki pyszny sos do słoiczków na zimę. Wystarczy potem dodać jakieś mięsko i mamy pyszny sosik do makaronu lub ryżu.

Cukiniowy sos na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowy sos na zimę

 

  • 2,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 4 czerwone papryki
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Cukiniowy sos na zimę
Cukinię obrać ze skórki, usunąć miąższ z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potrzebujemy 2,5 kg już obranej i startej cukinii. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Do garnka z grubym dnem przełożyć przygotowane warzywa dodać sól i cukier i zagotować. Gotować przez 30 minut często mieszając. Następnie dodać przecier,koncentrat i słodka paprykę. Zagotować i gotować. kolejne 10 minut często mieszając. Następnie mase przełożyć do słoiczków i dokładnie zakręcić. Potem słoiczki przełozyc do garnka wyścielonego gazetami, zalać wodą na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować 15 minut od zagotowania.
Cukiniowy sos na zimę
Etap 1 Cukinię obrać ze skórki, usunąć miąższ z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cukiniowy sos na zimę
Etap 2 Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Cukiniowy sos na zimę
Etap 3 Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
Cukiniowy sos na zimę
Etap 4 Do garnka z grubym dnem przełożyć przygotowane warzywa dodać sól i cukier i zagotować.

Tagi:

cukinia