madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Sos słodko-kwaśny z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sos idealnie pasuje do spaghetti oraz dań z makaronem i ryżem.

Sos słodko-kwaśny z cukinii Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos słodko-kwaśny z cukinii

 

  • 3 kg cukinii
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg cebuli
  • 1,5 szklanki octu
  • 1 kg cukru
  • 4 małe (80 g) słoiczki koncentratu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka curry
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti
  • 1 łyżka bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sos słodko-kwaśny z cukinii
Papryki oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne, dokładnie myjemy, następnie miąższ kroimy w kostkę. Cukinię dokładnie myjemy i nie obierając, także kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Całość przekładamy do dużej miski, posypujemy 1,5 łyżki soli i odstawiamy na noc. Następnego dnia z warzyw odlewamy powstały sok, odciśnięte warzywa przekładamy do dużego garnka. W oddzielnym garnku gotujemy zalewę z warzyw i octu, wlewamy do warzyw i całość gotujemy 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat oraz pozostałe przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Gorącym sosem napełniamy słoiki, dokładnie zakręcamy, ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Sos słodko-kwaśny z cukinii
Pokrojone warzywa w kostkę z dodatkiem soli pozostawione na noc.
Sos słodko-kwaśny z cukinii
Warzywa gotujące się wraz zalewą przygotowaną z octu i cukru.
Sos słodko-kwaśny z cukinii
Gotujące się warzywa po dodaniu koncentratu pomidorowego oraz pozostałych przypraw.