misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Cukinia w sosie słodko kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny i bardzo aromatyczny sos z sezonowych warzyw. Doskonały dodatek do zimowych i jesiennych obiadów.

Cukinia w sosie słodko kwaśnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia w sosie słodko kwaśnym

 

 

Sposób przygotowania:

Cukinia w sosie słodko kwaśnym
Cukinię i paprykę dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy z zewnętrznych "łusek" myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w kostkę. Paprykę w mniejsze paski, a cebulę w półplasterki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i zasypujemy solą. Wszystko ostrożnie mieszamy i odstawiamy na 8 godzin w chłodne miejsce.Następnie odlewamy powstały w misce płyn - nie jest on nam potrzebny.  Odsączone warzywa dajemy do garnka. Dodajemy do nich ocet i cukier. Gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotujemy 10 minut.  Tak przygotowany sos przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy nie dłużej niż 10 minut.
Cukinia w sosie słodko kwaśnym
Umyte warzywa kroimy cukinię w kostkę paprykę w paski a cebulę a półplasterki
Cukinia w sosie słodko kwaśnym
Odsączone z zalewy warzywa przekładamy do garnka do którego dodajemy ocet z wodą oraz cukier
Cukinia w sosie słodko kwaśnym
Po 20 minutach gotowania dodajemy do warzyw przecier pomidorowy oraz wszystkie przyprawy
Cukinia w sosie słodko kwaśnym
Tak przygotowaną cukinię przekładamy do wyparzonych słoiczków zakręcamy i pasteryzujemy nie dłużej niż 10 minut.

Tagi:

cukinia