kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1195]

Ćwiartki kurczaka pieczone w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ćwiartki kurczaka pieczone w marynacie są smaczną propozycja na obiad. Marynatę zrobiłam z majonezu, kethupu, konfitury malinowej, miodu i musztardy. Polecam.

Ćwiartki kurczaka pieczone w marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ćwiartki kurczaka pieczone w marynacie

 

  • 4 małe ćwiartki z kurczaka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki konfitury malinowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • naczynie żaroodpornne

Sposób przygotowania:

Ćwiartki kurczaka pieczone w marynacie
Ćwiartki kurczaka czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do miski z wodą myjemy i osuszamy z wody na papierowym ręczniku. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Do miseczki wkładamy składniki na marynatę i mieszamy. Do miski wkładamy ćwiartki z kurczaka i dodajemy marynatę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 50 minut. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Ćwiartki kurczaka pieczone w marynacie
Ćwiartki z kurczaka kroimy na kawałki i wkładamy do wody.
Ćwiartki kurczaka pieczone w marynacie
Składniki marynaty wkładamy do miseczki i mieszamy.
Ćwiartki kurczaka pieczone w marynacie
Do udek dodajemy marynatę i dokładnie mieszamy.
Ćwiartki kurczaka pieczone w marynacie
Udka z marynatą przekładamy do naczynia do zapiekania.