Sposób przygotowania:
Aromatyczne curry z kurczaka z ryżem
1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w małą kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę, następnie obtaczamy w przyprawie curry i odstawiamy.
2. Na głębokiej dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek i chwilę przesmażamy, dodajemy marchewkę i paprykę, podlewamy gorącą wodą i dusimy aż warzywa będą półmiękkie. Do warzyw dodajemy mięso i dusimy do miękkości wszystkich składników. Gdy mięso i składniki będą miękkie wlewamy mleczko kokosowe ( całą puszkę ), dodajemy mielony imbir i całość gotujemy kilka minut aż składniki ładnie się połączą.
3. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
4. Na talerze nakładamy po porcji ryżu i curry z kurczaka, dekorujemy świeżym listkiem bazylii i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Przypraw dodajemy według uznania, dla nas takie proporcje były w sam raz.
2. Na głębokiej dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek i chwilę przesmażamy, dodajemy marchewkę i paprykę, podlewamy gorącą wodą i dusimy aż warzywa będą półmiękkie. Do warzyw dodajemy mięso i dusimy do miękkości wszystkich składników. Gdy mięso i składniki będą miękkie wlewamy mleczko kokosowe ( całą puszkę ), dodajemy mielony imbir i całość gotujemy kilka minut aż składniki ładnie się połączą.
3. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
4. Na talerze nakładamy po porcji ryżu i curry z kurczaka, dekorujemy świeżym listkiem bazylii i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Przypraw dodajemy według uznania, dla nas takie proporcje były w sam raz.