Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Podudzia w przyprawie harissa i pomidorach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie dla wielbicieli pikantnych smaków-pieczone podudzia z kurczaka, marynowane wcześniej w przyprawie harissa, obłożone pomidorami, które nadają mięsu niesamowitej soczystości i delikatności, jednocześnie stanowiąc świetny dodatek do dania.

Podudzia w przyprawie harissa i pomidorach

Składniki:

Podudzia w przyprawie harissa i pomidorach

 

Sposób przygotowania:

Podudzia w przyprawie harissa i pomidorach
1. Podudzia umyć, oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Harissę wymieszać z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zalać podudzia marynatą, natrzeć dokładnie także pod skórką, marynować całą noc w lodówce.

2. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy i na wierzch (tak aby całe podudzia były przykryte) wyłożyć pokrojone w ćwiartki pomidory (skórą do dołu). Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego!