kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pieczone udka w miodowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne udka pieczone w marynacie z dodatkiem miodu i musztardy. Polecam na obiad np. z ziemniakami.

Pieczone udka w miodowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone udka w miodowej marynacie

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżka łagodnego kethupu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Pieczone udka w miodowej marynacie
Składniki marynaty przekładamy do miseczki i mieszany. Udka myjemy i osuszamy z wody na papierowym ręczniku. Wkładamy do miski i dodajemy marynatę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy udka i przykrywamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę pod przykryciem.

Odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 10 minut.
Pieczone udka w miodowej marynacie
Do miski wkładamy składniki marynaty i mieszamy.
Pieczone udka w miodowej marynacie
Marynatę przekłada do umytych udek w misce.
Pieczone udka w miodowej marynacie
Następnie bardzo dokładnie mieszamy udka z marynatą.
Pieczone udka w miodowej marynacie
Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego.