Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety mielone w wafelku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Co Wy na to powiecie, na inną wersje kotletów mielonych, wystarczy dokupić wafle tortowe i kotlet tradycyjny zamienia się w imprezowe danie.

Kotlety mielone w wafelku

Składniki:

Kotlety mielone w wafelku

 

  • ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • Sól
  • Papryka ostra
  • Cebula
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 łyżki bułki tartej+ do panierki
  • Olej do smażenia
  • 1 duży kwadratowy wafel tortowy

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone w wafelku

ETAP 1:

Kotlety mielone w wafelku

1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jedno jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, następnie drobno pokrojoną paprykę i wsypujemy bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną.

ETAP 2:

Kotlety mielone w wafelku

2. Wafel kroimy na 16 równych części.

3. Na 8 części nakładamy masę mięsną i przykrywamy pozostałymi waflami.

ETAP 3:

Kotlety mielone w wafelku

4. Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

ETAP 4:

5. Kotlety gotowe.

6. Smacznego.