Sposób przygotowania:
Bakłażan faszerowany ryżem i pieczarkami
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Bakłażana myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż. Nacinamy środek nożem, oprószamy solą i smarujemy oliwą. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wydrążamy miąższ i kroimy w kostkę.
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy przez kilka minut.
Dodajemy ugotowany ryż, przyprawy oraz jogurt. Mieszamy i smażymy 1-2 minuty.
Nakładamy farsz do bakłażana, wierz posypujemy startym serem. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Bakłażana myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż. Nacinamy środek nożem, oprószamy solą i smarujemy oliwą. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wydrążamy miąższ i kroimy w kostkę.
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy przez kilka minut.
Dodajemy ugotowany ryż, przyprawy oraz jogurt. Mieszamy i smażymy 1-2 minuty.
Nakładamy farsz do bakłażana, wierz posypujemy startym serem. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.