Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Bakłażan faszerowany ryżem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki bakłażan z farszem z ryżu i pieczarek świetnie sprawdzi się jako lekki i smaczny obiad w gorący dzień.

Bakłażan faszerowany ryżem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażan faszerowany ryżem i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan faszerowany ryżem i pieczarkami
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

Bakłażana myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż. Nacinamy środek nożem, oprószamy solą i smarujemy oliwą. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wydrążamy miąższ i kroimy w kostkę.

W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy przez kilka minut.

Dodajemy ugotowany ryż, przyprawy oraz jogurt. Mieszamy i smażymy 1-2 minuty.

Nakładamy farsz do bakłażana, wierz posypujemy startym serem. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Bakłażan faszerowany ryżem i pieczarkami
Nacinamy środek nożem, oprószamy solą i smarujemy oliwą.
Bakłażan faszerowany ryżem i pieczarkami
Pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.
Bakłażan faszerowany ryżem i pieczarkami
Dodajemy ugotowany ryż, przyprawy oraz jogurt.
Bakłażan faszerowany ryżem i pieczarkami
Nakładamy farsz do bakłażana, wierz posypujemy startym serem