Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Ćwiartki z kurczaka w mleczku zagęszczonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczaka zamarynowanego w mleczku piekłam pierwszy raz, wyszedł soczysty i delikatny. Dodatek pieczarek wzbogacił smak mięsa. Podczas pieczenia powstaje pyszny sos, którym możemy polać ryż lub ziemniaki, żeby uzyskać pełne danie obiadowe.

Ćwiartki z kurczaka w mleczku zagęszczonym

Składniki:

Ćwiartki z kurczaka w mleczku zagęszczonym

 

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • majeranek
  • 400 ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego
  • 500g. pieczarek

Sposób przygotowania:

Ćwiartki z kurczaka w mleczku zagęszczonym
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć przyprawami, odstawić na 2 godz do lodówki.

Pieczarki obrać, duże przekroić na pół, mniejsze pozostawić w całości.

Ćwiartki kurczaka oraz pieczarki umieścić w naczyniu żaroodpornym, wlać mleczko zagęszczone.

Piec 90 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

W między czasie mięso podlewać wytworzonym sosem.