Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ćwiartka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mięso z kurczaka w marynacie słodko-pikantnej jest bardzo smaczne, aromatyczne z chrupiącą skórką. Smacznego.

Ćwiartka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ćwiartka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie

 

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ketchupu ostrego
  • 1 łyżeczka ketchupu łagodnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ćwiartka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie
Do miski włożyć ketchup ostry i łagodny. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, oliwę, syrop klonowy, odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Umyte i osuszone mięso zanurzyć w marynacie, przykryć i pozostawić na kilka godzin. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać odrobinę wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut. Po upływie pół godziny z mięsa usunąć przykrywkę i pozostawić aby skórka zrobiła się chrupiąca i nabrała rumianego koloru. 
Ćwiartka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie
Do miski włożyć wszystkie składniki marynaty
Ćwiartka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie
Wymieszać i zanurzyć osuszone mięso pozostawić na kilka godzin
Ćwiartka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie
Przełożyć do naczynia żaroodpornego podlać odrobiną wody
Ćwiartka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie
Po upływie pół godziny z mięsa usunąć pokrywkę i włożyć z powrotem do piekarnika