VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Ćwiartki z kurczaka w czerwonym sosie z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche i delikatne mięso z kurczaka w obłędnym słodko - ostrym sosie na bazie keczupu, cebuli i rodzynek.

Ćwiartki z kurczaka w czerwonym sosie z rodzynkami

Składniki:

Ćwiartki z kurczaka w czerwonym sosie z rodzynkami

 

  • 3 duże ćwiartki z kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • 1 marchewka
  • 5 pieczarek
  • Suszona natka pietruszki

 

  • Sos:
  • 0,5 szklanki keczupu
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka rodzynek sułtańskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść lubczyku
  • Słodka czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Ćwiartki z kurczaka w czerwonym sosie z rodzynkami

ETAP 1:

Ćwiartki z kurczaka w czerwonym sosie z rodzynkami
Ćwiartki z kurczaka doprawiamy delikatnie przyprawą do kurczaka i suszoną natką pietruszki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym.

Ćwiartki z kurczaka doprawiamy delikatnie przyprawą do kurczaka i suszoną natką pietruszki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym.

ETAP 2:

Ćwiartki z kurczaka w czerwonym sosie z rodzynkami

Na wierzchu rozkładamy plasterki pieczarek oraz obranej marchewki.

ETAP 3:

Ćwiartki z kurczaka w czerwonym sosie z rodzynkami

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Przesmażamy ją do momentu aż zmięknie. Wlewamy keczup wymieszamy z wodą oraz wsypujemy rodzynki. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i słodką czerwoną papryką. Gotujemy na patelni kilka minut - aż sos zgęstnieje.

ETAP 4:

Ćwiartki z kurczaka w czerwonym sosie z rodzynkami

Gorącą zalewę przelewamy do naczynia z mięsem. Pieczemy pod przykryciem przez 70 minut w 190*C. Podczas pieczenia możemy przemieszać sos lub oblać nim kurczaka.