Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ćwiartki z kurczaka z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso z kurczaka marynowane w przyprawach z dodatkiem jogurtu i miodu, pieczone w piekarniku ma chrupiącą skórkę i jest rewelacyjne.

Ćwiartki z kurczaka z piekarnika

Składniki:

Ćwiartki z kurczaka z piekarnika

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 0,4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka ketchupu
  • 0,4 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Ćwiartki z kurczaka z piekarnika

ETAP 1:

Ćwiartki z kurczaka z piekarnika
Wszystkie składniki marynaty włożyć do miseczki.

Do miseczki włożyć jogurt, miód, ketchup, sos sojowy, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek , gałkę muszkatołową i pieprz.

ETAP 2:

Ćwiartki z kurczaka z piekarnika
Tak przygotowane składniki razem połączyć.

Wszystkie składniki marynaty wymieszać.

ETAP 3:

Ćwiartki z kurczaka z piekarnika
Mięso w marynacie pozostawić w chłodnym miejscu.

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, obtoczyć w marynacie, szczelnie przykryć i włożyć na 2-3 godziny do lodówki.

ETAP 4:

Ćwiartki z kurczaka z piekarnika
ćwiartki z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa.

Następnie oprószyć mieloną papryką, przełożyć do rękawa foliowego, polać olejem, zamknąć, włożyć do naczynia żaroodpornego.

Rękaw w kilku miejscach przebić wykałaczką.

Naczynie z mięsem włożyć do piekarnika. Piec około 1 godziny w temp 180 stopni.

ETAP 5:

Ćwiartki z kurczaka z piekarnika
Mięso zrumienić według własnego uznania.

Po upływie 35-40 minut przeciąć rękaw aby mięso nabrało ładnego koloru i skórka zrobiła się chrupiąca.


Tagi:

danie mięso