VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Makaron z kurczakiem, kukurydzą i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetny pomysł na wykorzystanie makaronu, którego ugotowało się nam za dużo. Do tego sos z kurczakiem, serem feta, czerwona papryką i słodką kukurydzą. Szybki i smaczny obiad w kilka minut.

Makaron z kurczakiem, kukurydzą i fetą

Składniki:

Makaron z kurczakiem, kukurydzą i fetą

 

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • Przyprawa do mięsa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łyżki słodkiej kukurydzy
  • 100 g sera feta
  • 50 g serka topionego o smaku szczypiorku
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła prowansalskie
  • 0,5 szklanki wody
  • 5 gniazdek makaronowych
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaron z kurczakiem, kukurydzą i fetą
Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do mięsa, dodajemy na patelnię.

Gdy mięso zmięknie dokładamy odcedzoną kukurydzę oraz kawałeczki serka topionego i sera feta. Podlewamy całość wodą i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Dusimy przez kilka minut. Mieszamy z makaronem.