Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Ćwikła na winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wytrawne buraczki do obiadu

Ćwikła na winie

Składniki:

Ćwikła na winie

 

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • korzeń chrzanu
  • 100ml wytrawnego wina
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ćwikła na winie
Buraki myjemy i gotujemy w mundurkach z dodatkiem łyzeczki soli, po ugotowaniu i wystudzeniu zdejmujemy z nich skórke i ścieramy na drobnych oczkach. Na tych samych oczkach ścieramy świeży korzeń chrzanu tak aby było okolo 2 łyżki chrzanu po starciu. Dodajemy do buraczków wino, chrzan, cukier oraz nieco soli i pieprzu. Przesmażamy 5 minut i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce. Podajemy do obiadu lub mięs

Tagi:

buraki