2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ćwikła z chrzanem do zimnych mięs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Świetny dodatek do wędlin i zimnych pieczonych mięs ,poprawia trawienie i doda smaku

Ćwikła z chrzanem do zimnych mięs

Składniki:

Ćwikła z chrzanem do zimnych mięs

 

  • 5 buraków czerwonych średnich
  • 3 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 4 łyżeczki octu 10%
  • 3 -4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ćwikła z chrzanem do zimnych mięs
Buraki umyć ,osuszyć ,zawinąć każdego w folię aluminiową ułożyć na blasze do pieczenia i piec około 1 godziny w temp 190*. Po upieczeniu ostudzić , gdy będą lekko ciepłe obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach na miazgę włożyć chrzan ,doprawić do smaku solą cukrem i octem wymieszać . Można przełożyć do malutkich słoiczków i pasteryzować wtedy mamy ćwikłę na później.

Tagi:

buraki