karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Ćwikła z chrzanem na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Każdy napewno lubi buraczki tarte z chrzanem. Tu przedstawiam swój sposób na ćwikłę.

Ćwikła z chrzanem na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ćwikła z chrzanem na zimę

 

  • 5 kg buraczków
  • 1 słoiczek chrzanu na kwasku cytrynowym
  • cukier
  • sól
  • ocet 10%

 

Sposób przygotowania:

Ćwikła z chrzanem na zimę
Buraki myjemy i w łupinach gotujemy aż zmiękną. Gdy będą miękkie odlewamy wodę z buraków. Buraki studzimy. Po wystudzeniu buraki obieramy ze skórki, która bardzo ładnie odchodzi. Gdy buraki mamy obrane przepuszczemy je przez maszynkę (ja używam maszynki do mielenia mięsa z wkładką do tarcia ziemniaków). Po starciu buraków dodajemy chrzan (na 5 kg buraków 1 słoiczek chrzanu według mojego smaku). Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy chrzan. Buaczki przyprawiamy cukrem, solą i octem według uznania i smaku. Gotowe buraczki przekładamy do czystych słoiczków i pasteryzujemy ok. 15 minut. Następnie kładziemy „do góry nogami” do czasu wystygnięcia.
Ćwikła z chrzanem na zimę
Ugotowane i obrane buraki.
Ćwikła z chrzanem na zimę
Starte buraczki.
Ćwikła z chrzanem na zimę
Dodajemy chrzan.
Ćwikła z chrzanem na zimę
Pasteryzujemy ok. 15 minut.