Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pudding z jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny, niezwykle delikatny, puszysty pudding z bułek kajzerek z dodatkiem leśnych jagód... Doskonale sprawdza się jako letni deser:)

Pudding z jagodami

Składniki:

Pudding z jagodami

 

  • 4 czerstwe bułki kajzerki
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • masło do posmarowania foremki
  • kasza manna do posypania foremki
  • 1,5 szklanki leśnych jagód

Sposób przygotowania:

Pudding z jagodami

Etap 1

Pudding z jagodami
Czerstwe bułki kajzerki pokrojone w kostkę.

Bułki pokroić w kostkę, przełożyć do miski.

Etap 2

Pudding z jagodami
Jajka ubite z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty, puszysty krem.

Etap 3

Pudding z jagodami
Śmietana kremówka przelana do miseczki i ubita na sztywno.

Śmietanę ubić na sztywno.

Etap 4

Pudding z jagodami
Bita śmietana i mleko dodane do kremu z żółtek.

Do jajek dodać mleko zagęszczone i bitą śmietanę. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Etap 5

Pudding z jagodami

Masą zalać pokrojone bułki, dokładnie wymieszać, odłożyć na kilkanaście minut, następnie ponownie wymieszać.

Etap 6

Pudding z jagodami

Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać kaszą manną. Do naczynia przełożyć bułki z masą śmietanowo-jajeczną.

Etap 7

Pudding z jagodami

Jagody oczyścić, opłukać, odsączyć, rozłożyć na wierzchu.

Etap 8

Pudding z jagodami

Pudding piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut (pudding wstawiłam do zimnego piekarnika). Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.