Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pudding z chałki z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny pudding z chałki z dodatkiem świeżych moreli... Doskonała propozycja na śniadanie lub na deser:)

Pudding z chałki z morelami

Składniki:

Pudding z chałki z morelami

 

  • 2 chałki (użyłam takich z poprzedniego dnia)
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 300 g śmietany kremówki
  • 1/3 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 70 dkg moreli
  • masło do posmarowania foremki
  • kasza manna do posypania foremki

Sposób przygotowania:

Pudding z chałki z morelami

Etap 1

Pudding z chałki z morelami
Pokrojone w kostkę chałki przełożone do miski.

Chałki pokroić w kostkę, przełożyć do miski.

Etap 2

Pudding z chałki z morelami
Jajka ubite z brązowym cukrem na puszysty krem.

Jajka ubić z cukrem na puszysty krem.

Etap 3

Pudding z chałki z morelami
Śmietana kremówka przełożona do miski i ubita na sztywno.

Śmietanę ubić na sztywno.

Etap 4

Pudding z chałki z morelami
Mleko zagęszczone i bita śmietana dodane do kremu z jajek.

Do kremu z jajek dodać mleko zagęszczone i bitą śmietanę. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Etap 5

Pudding z chałki z morelami

Masą zalać kawałki chałki, wymieszać, odłożyć na pół godziny, następnie jeszcze raz wymieszać.

Etap 6

Pudding z chałki z morelami

Naczynie do zapiekania (20 x 30 cm) posmarować masłem, posypać kaszą manną. W naczyniu rozłożyć chałkę z masą śmietanowo-jajeczną.

Etap 7

Pudding z chałki z morelami

Na wierzchu rozłożyć umyte, przekrojone na pół i pozbawione pestek morele.

Etap 8

Pudding z chałki z morelami

Pudding piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut. Podawać go na ciepło lub po ostudzeniu.