Sposób przygotowania:
Pudding z chałki z morelamiEtap 1
Chałki pokroić w kostkę, przełożyć do miski.
Etap 2
Jajka ubić z cukrem na puszysty krem.
Etap 3
Śmietanę ubić na sztywno.
Etap 4
Do kremu z jajek dodać mleko zagęszczone i bitą śmietanę. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Etap 5
Masą zalać kawałki chałki, wymieszać, odłożyć na pół godziny, następnie jeszcze raz wymieszać.
Etap 6
Naczynie do zapiekania (20 x 30 cm) posmarować masłem, posypać kaszą manną. W naczyniu rozłożyć chałkę z masą śmietanowo-jajeczną.
Etap 7
Na wierzchu rozłożyć umyte, przekrojone na pół i pozbawione pestek morele.
Etap 8
Pudding piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut. Podawać go na ciepło lub po ostudzeniu.