Sposób przygotowania:
Cymes z marchewki
Cymes podaje się w radosne święta żydowskie, święto Pascha i Rosz ha-Szana. Można go przygotować także z mięsem, jako słodki gulasz. Ja zrobiłam wersję bez mięsa.
Owoce suszone powinny być miękkie. Twardsze trzeba nieco namoczyć. Przekładamy je na sito i sparzamy 2-3 razy wrzątkiem, osączamy. Morele kroimy w paski, rodzynki zostawiamy w całości albo przekrawamy na połówki.
Marchewkę oczyszczamy, kroimy w dużą kostkę albo grube półplasterki. W rondelku rozpuszczamy tłuszcz, wrzucamy owoce, smażymy chwilę, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy 3-5 min.. Następnie dodajemy marchewkę, miód i sól. Dusimy aż marchewka zmięknie (ok. 15 min.) ew. dolewając nieco wody jeśli odparuje. Pod koniec duszenia doprawiamy całość cynamonem, papryką i sokiem z cytryny.
Mój cymes z marchewki ma niesamowity smak - słodki, pachnący cynamonem, z nutką ostrości...a im cymes słodszy tym lepszy i "słodszy" kolejny rok. Cudownie komponuje się z pieczonym drobiem. Można taką marchewkę zjeść też na koniec posiłku, jako deser.
Owoce suszone powinny być miękkie. Twardsze trzeba nieco namoczyć. Przekładamy je na sito i sparzamy 2-3 razy wrzątkiem, osączamy. Morele kroimy w paski, rodzynki zostawiamy w całości albo przekrawamy na połówki.
Marchewkę oczyszczamy, kroimy w dużą kostkę albo grube półplasterki. W rondelku rozpuszczamy tłuszcz, wrzucamy owoce, smażymy chwilę, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy 3-5 min.. Następnie dodajemy marchewkę, miód i sól. Dusimy aż marchewka zmięknie (ok. 15 min.) ew. dolewając nieco wody jeśli odparuje. Pod koniec duszenia doprawiamy całość cynamonem, papryką i sokiem z cytryny.
Mój cymes z marchewki ma niesamowity smak - słodki, pachnący cynamonem, z nutką ostrości...a im cymes słodszy tym lepszy i "słodszy" kolejny rok. Cudownie komponuje się z pieczonym drobiem. Można taką marchewkę zjeść też na koniec posiłku, jako deser.
Sarenka
jovi
msewka
iwi69