Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Cymes z marchewki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

słodziutka marchewka, po prostu cymes!

Cymes z marchewki

Składniki:

Cymes z marchewki

 

  • 3 marchewki
  • kilka moreli suszonych
  • garść rodzynek królewskich
  • 1 łyżeczka smalcu drobiowego (z kurczaka albo gęsi)
  • 1 łyżeczka miodu (użyłam akacjowego)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 szczypty ostrej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 szczypty soli

Sposób przygotowania:

Cymes z marchewki
Cymes podaje się w radosne święta żydowskie, święto Pascha i Rosz ha-Szana. Można go przygotować także z mięsem, jako słodki gulasz. Ja zrobiłam wersję bez mięsa.

Owoce suszone powinny być miękkie. Twardsze trzeba nieco namoczyć. Przekładamy je na sito i sparzamy 2-3 razy wrzątkiem, osączamy. Morele kroimy w paski, rodzynki zostawiamy w całości albo przekrawamy na połówki.
Marchewkę oczyszczamy, kroimy w dużą kostkę albo grube półplasterki. W rondelku rozpuszczamy tłuszcz, wrzucamy owoce, smażymy chwilę, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy 3-5 min.. Następnie dodajemy marchewkę, miód i sól. Dusimy aż marchewka zmięknie (ok. 15 min.) ew. dolewając nieco wody jeśli odparuje. Pod koniec duszenia doprawiamy całość cynamonem, papryką i sokiem z cytryny.


Mój cymes z marchewki ma niesamowity smak - słodki, pachnący cynamonem, z nutką ostrości...a im cymes słodszy tym lepszy i "słodszy" kolejny rok. Cudownie komponuje się z pieczonym drobiem. Można taką marchewkę zjeść też na koniec posiłku, jako deser.