Sposób przygotowania:
Cynaderki w jarzynachETAP 1:
Nerki porozkrawać, wyciąć białe części i zalać zimną wodą. Po 10-15 minutach zmienić wodę i czynność tę powtórzyć ok. 5 razy.
Następnie nerki odgotować, wywar wylać a nerki umyć w ciepłej wodzie. Ugotować wywar z warzyw i przypraw, włożyć nerki, gotować do miękkości.
Wyjąć z wywaru, zachować jarzyny, resztę wylać. Następnie cynaderki ostudzić, pokroić w szerokie paski.
Na patelni rozgrzać smalec i włożyć cynaderki i pokrojone w kostkę warzywa. Smażyć ok. 15 min.
ETAP 2:
Zawartość patelni zasypać mąką, zasmażyć do momentu gdy mąka przestanie być surowa.
Zalać wodą lub bulionem do konsystencji sosu.
Doprawić przyprawami. Można posypać natką pietruszki.