Cynaderki to nerki wołowe, cielęce lub wieprzowe. Potrawy z wykorzystaniem tego mięsa są w polskiej kuchni od dawna, jednak obecnie nie są zbyt często przyrządzane. Ma to związek z długim czasem przygotowywania potrawy, jednak efekt jest wart pracy. Najczęściej łączy się je z sosem śmietankowym, cebulą, bulionem, koprem i masłem. Cynaderki zwykle podaje się klasycznie, czyli z ziemniakami i kiszonymi ogórkami.

Jak gotować cynaderki?

Najpierw należy dokładnie oczyścić cynaderki ze wszystkich błon i moczowodów. Najlepiej jest zostawić je na noc w wodzie, aby się dobrze wymoczyły. Następnie trzeba je zagotować w świeżej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Aby mięso ugotowało się w całości, należy pociąć je w drobne paski. Najlepszym sposobem na przyrządzenie cynaderek jest duszenie. Mięso duszone zatrzymuje cały smak i aromat potrawy. Na koniec dobrze jest przyprawić danie ostrymi przyprawami, jak pieprz cayenne oraz chilli.

Potrawy z cynaderkami

Gulasz z nerek jest świetnym pomysłem na wykorzystanie cynaderek. Aby go przyrządzić, należy przygotowane nerki smażyć na małym ogniu z cebulą i boczkiem. Później - dodać wodę i przyprawy i gotować aż do zmiękczenia nerek. Następnie wystarczy dodać mąkę i śmietanę. Takie danie podaje się z ziemniakami i ogórkami. Dobrym pomysłem na obiad dla całej rodziny są też cynadry w sosie pieczarkowym. Nerki cielęce można natomiast przyrządzić z białym lub czerwonym winem wytrawnym. W smaku są podobne do wątróbki lub serca. Nerka zwierzęca jest bogatym źródłem białka i przechowuje witaminy A, D, E oraz miedź i cynk.

Cynaderki Kategorie

Ozorki

Ozorki

Ozorki w sosie chrzanowym są smacznym, sycącym i aromatycznym daniem obiadowym. Potrawę zazwyczaj podaje się z puree ziemniaczanym, gotowanymi ziemniakami, kluskami śląskimi, ryżem bądź kaszą gryczaną lub jęczmienną. Ozorki wieprzowe świetnie komponują się również ze smażonymi buraczkami bądź marchewką z groszkiem. Oczyszczone mięso należy dusić do momentu, aż stanie się miękkie. Następnie ozorki kroi się na plastry i podaje na ciepło.

Wątróbka

Wątróbka

Wątróbka to mięso o ciemnym kolorze i intensywnym zapachu. Wątróbka wieprzowa, drobiowa lub cielęca przed obróbką termiczną powinna być wymoczona w mleku lub jogurcie naturalnym. Mięso podaje się z sosem, np. musztardowym lub pomidorowym. Wątróbka z cebulką to najpopularniejsza forma podania potrawy. Mięso będzie miękkie i soczyste, jeśli obsmaży się je krótko ze wszystkich stron na dużym ogniu, a następnie zmniejszy intensywność płomienia. Dzięki temu unika się odsączania za dużej ilości krwi. Mięso doprawia się solą, ale dopiero po usmażeniu.

Podroby

Podroby

Podroby to jadalne wnętrzności zwierząt hodowlanych. Najpopularniejsze są podroby wieprzowe i drobiowe, a szczególnie: wątróbka, żołądki, nerki, ozorki, serce i nóżki. Najczęściej podaje się je smażone, ale można je także piec i dusić. Poleca przyrządzać się je z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, curry, tymianku, oregano i bazylii. Najbardziej rozpowszechnionym rodzajem podrobów jest wątróbka z kury, którą podaje się przysmażoną z dodatkiem cebuli.

Podroby

Podroby

Podroby to jadalne wnętrzności zwierząt hodowlanych. Najpopularniejsze są podroby wieprzowe i drobiowe, a szczególnie: wątróbka, żołądki, nerki, ozorki, serce i nóżki. Najczęściej podaje się je smażone, ale można je także piec i dusić. Poleca przyrządzać się je z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, curry, tymianku, oregano i bazylii. Najbardziej rozpowszechnionym rodzajem podrobów jest wątróbka z kury, którą podaje się przysmażoną z dodatkiem cebuli.

Nerki wieprzowe

Nerki wieprzowe

Nerki wieprzowe, czyli cynaderki, świetnie sprawdzą się na obiad albo na kolację. Doskonale komponują się z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą oraz surówką. Cynaderki wieprzowe warto również polać sosem, na przykład śmietanowym, ziołowym albo chrzanowym. Nerki należy oczyścić i namoczyć w wodzie na kilka godzin. Następnie obsmaża się je na patelni, po czym dusi z dodatkiem cebuli aż zmiękną. Gulasz z nerek wieprzowych jest smaczny i pożywny.

Grasica

Grasica

Grasica cielęca lub jagnięca są najczęściej używane w kuchni. Ich smak przypomina nieco wątróbkę. To gruczoł, który można usmażyć, udusić, zapiec bądź grillować. Najlepiej smakuje przyprawiony estragonem, cytryną oraz pieprzem. Grasicę wieprzową warto podać z sosem przygotowanym z mango lub dodać do pasztetu. Z wołowej natomiast można zrobić roladę bądź galaretę. Ugotowaną w bulionie grasicę można podać z sałatką, a usmażoną z ostrym sosem curry bądź łagodniejszym beszamelowym.

Polecane przepisy do kategorii Cynaderki

Znaleźliśmy 19 przepisów w kategorii Cynaderki

Cynaderki w jarzynach

Cynaderki w jarzynach

Henia Henia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cynaderki cielęce

Cynaderki cielęce

halina halina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cynaderki wieprzowe

Cynaderki wieprzowe

beetle beetle

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cynaderki

Cynaderki

Śliweczka Śliweczka
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cynaderki z cebulą

Cynaderki z cebulą

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: