Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cynamonowe crumble ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To jeden z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych deserów jakie znam. Parę zwykłych składników, kilka minut przygotowania i gotowy deser, który zachwyci niejedno podniebienie.

Cynamonowe crumble ze śliwkami

Składniki:

Cynamonowe crumble ze śliwkami

 

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania foremek
  • brązowy cukier do posypania foremek
  • 3 gałki waniliowych lodów

Sposób przygotowania:

Cynamonowe crumble ze śliwkami

Etap 1

Cynamonowe crumble ze śliwkami
Kruszonka przygotowana z mąki masła cukru i cynamonu.

Masło przełożyć do miski. Dodać do niego cukier, mąkę i cynamon.Wszystko zagnieść i rozkruszyć.

Etap 2

Cynamonowe crumble ze śliwkami
Umyte przekrojone i wypestkowane fioletowe śliwki.

Śliwki umyć, przekroić na pół przy okazji usuwając pestki.

Etap 3

Cynamonowe crumble ze śliwkami
Posmarowane masłem i posypane cukrem foremki.

3 foremki do zapiekania o średnicy ok. 10 cm posmarować masłem i posypać cukrem.

Etap 4

Cynamonowe crumble ze śliwkami
Wypestkowane śliwki rozłożone w foremkach.

W foremkach rozłożyć śliwki stroną po pestkach do góry.

Etap 5

Cynamonowe crumble ze śliwkami

Na śliwkach rozłożyć przygotowaną kruszonkę.

Etap 6

Cynamonowe crumble ze śliwkami

Wszystko zapiekać w 200 stopniach przez ok. 25-30 minut. Gotowy deser podawać na ciepło z gałką lodów.