joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Crumble ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego proponuję ten pyszny i szybki deser. Idealny z gałką lodów waniliowych.

Crumble ze śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Crumble ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Crumble ze śliwkami
Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach, zagnieść i odstawić do lodówki. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na pół lub ćwiartki. Wrzucić do garnka, zalać 1/4 szkl zimnej wody. Cukier wymieszać z mąka ziemniaczaną, wsypać do śliwek, wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż zrobi się kisiel. Śliwki przełożyć na dno naczynia żaroodpornego, posypać płatkami migdałowymi, kruszonką i na koniec garstka płatków. Piec ok 30 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło.
Crumble ze śliwkami
śliwki wyłożyc na spód naczynia żaroodpornego, posypać płatkami i kruszonką

Tagi:

śliwki