Sposób przygotowania:
Cynamonowe gniazdka (pączki wiedeńskie)ETAP 1:
W rondlu zagotować wodę, masło i szczyptę soli. Mąkę przesiać i wsypać na raz do wody z masłem. Mieszać energicznie do powstania jednolitego ciasta odchodzącego od ścian garnka. Odstawić do wystygnięcia. Do chłodnego ciasta wbijać po jajku i miksować do połączenia. Dodać cynamon i jeszcze raz zmiksować.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką. Na papier do pieczenia wycisnąć okręgi z ciasta. Papier z pączkami porozcinać.
W garnku rozgrzać olej. Wkładać pączki razem z papierem (papier do góry) i smażyć na rumiano. Zdjąć papier, przewrócić pączki i znów smażyć na rumiano. Wyłożyć na talerz przykryty ręcznikami i wystudzić.
Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier i polać pączki. Podawać jak lukier zastygnie.