WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1457]

Cynamonowe gniazdka (pączki wiedeńskie)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pączki z ciasta parzonego o wielu nazwach. Ja dziś przygotowałam je w trochę odmienionej wersji, bo z dodatkiem cynamonu.

Cynamonowe gniazdka (pączki wiedeńskie) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe gniazdka (pączki wiedeńskie)

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe gniazdka (pączki wiedeńskie)

ETAP 1:

W rondlu zagotować wodę, masło i szczyptę soli. Mąkę przesiać i wsypać na raz do wody z masłem. Mieszać energicznie do powstania jednolitego ciasta odchodzącego od ścian garnka. Odstawić do wystygnięcia. Do chłodnego ciasta wbijać po jajku i miksować do połączenia. Dodać cynamon i jeszcze raz zmiksować.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką. Na papier do pieczenia wycisnąć okręgi z ciasta. Papier z pączkami porozcinać.

W garnku rozgrzać olej. Wkładać pączki razem z papierem (papier do góry) i smażyć na rumiano. Zdjąć papier, przewrócić pączki i znów smażyć na rumiano. Wyłożyć na talerz przykryty ręcznikami i wystudzić.

Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier i polać pączki. Podawać jak lukier zastygnie.

Cynamonowe gniazdka (pączki wiedeńskie)
Usmażone pączki wyłożóne na talerz przykryty ręcznikami
Cynamonowe gniazdka (pączki wiedeńskie)
Pączki razem z papierem włożóne na gorący tłuszcz
Cynamonowe gniazdka (pączki wiedeńskie)
Okręgi z ciasta wyciśnięte na papier do pieczenia
Cynamonowe gniazdka (pączki wiedeńskie)
Ciasto na pączki po zmiksowaniu wszystkich składników