dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Gniazdka czyli pączki hiszpańskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gniazdka lub inaczej pączki hiszpańskie. Dostępne przez cały rok w cukierniach ale w okresie karnawału możemy się pokusić na zrobienie ich w domu. Delikatne, lekkie ptysiowe ciasto smażone i polane lukrem.

Gniazdka czyli pączki hiszpańskie

Składniki:

Gniazdka czyli pączki hiszpańskie

ciasto

lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Gniazdka czyli pączki hiszpańskie
Do rondelka wlać wodę, dodać masło, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, energicznie mieszając wsypać mąkę. Z powrotem wstawić na palnik, mieszać aż ciasto będzie gładkie i będzie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Dodać całe jajka, zmiksować blenderem.

Nałożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką. Wyciskać na papier do pieczenia kółka o średnicy ok. 5-6 cm. Nożyczkami pociąć papier tak by na każdym kawałku papieru było 1 kółko z ciasta. Wrzucać na rozgrzany do ok. 170-190C papierem do góry.

Po ok. 2 minutach zdjąć papierki. Smażyć ok. 4-5 minut z każdej strony. Wyłożyć na papierowy ręcznik.

Do miski wsypać cukier puder, wlać wodę, łyżką utrzeć lukier. Łyżeczką nakładać niewielką warstwę lukru lekko go rozsmarowując na gniazdku.