czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Hiszpańskie gniazdka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Gniazdka zdecydowanie najlepiej smakują w Tłusty Czwartek, jednak warto je przyrządzać znacznie częściej!

Hiszpańskie gniazdka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Hiszpańskie gniazdka

 

Sposób przygotowania:

Hiszpańskie gniazdka
Wodę zagotować wraz z masłem i szczyptą soli. Zdjąć z ognia, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, aż masa stanie się jednolita i zacznie odchodzić od ścianek. Całkowicie ostudzić. następnie kolejno dodawać jajka i ubić na gładką masę. Przygotować kwadraty o boku ok. 6cm z papieru do pieczenia, posmarować z jednej strony cienką warstwą oleju. Ciasto przełożyć do szprycy, na papier wyciskać kółka. Kłaść na gorący tłuszcz papierem do góry. Po chwili papier zdjąć, gniazdka smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Przed podaniem polukrować.
Hiszpańskie gniazdka
Masło zagotować z wodą i sola, dodać mąkę
Hiszpańskie gniazdka
Kolejno dodawać jajka, utrzec na gładką masę
Hiszpańskie gniazdka
Ciasto przełożyć do szprycy, wyciskać kółka

Tagi:

jajko jajka