piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Cynamonowe paluszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne paluszki dla każdego

Cynamonowe paluszki

Składniki:

Cynamonowe paluszki

 

  • 2 małe łyżeczki cynamonu
  • 1,5 niepełne szklanki maki
  • 1 stołowa łyżka miodu
  • szczypta soli
  • ćwierć kostki drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 stołowe łyżki brązowego cukru
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Cynamonowe paluszki
Cukier zmiksować z 1 stołowa łyżką miodu i 2 małymi łyżeczkami cynamonu.Do miski wsypać mąkę.Drożdże rozrobić w osobnej miseczce razem z mlekiem.Rozrobione drożdże dodać do miski z mąką.Kolejno wsypać zmiksowany cukier z miodem i cynamonem.Dodać odrobinę soli i zagnieść ciasto.Ciasto schłodzić na pół godziny w lodówce.Po schłodzeniu rozwałkować na placek o grubości1 cm.Z ciasta wycinamy paluszki o grubości 1,5 cm.Po wierzchu każdego paluszka robimy kilka nacięć i smarujemy roztrzepanym jajkiem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 35 minut.

Tagi:

jajko jajka mak