Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Cynamonowo-śmietankowe ciasto z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 13

To ciasto jest bardzo pyszne i lekko wilgotne. W smaku lekko śmietankowe i cynamonowe. Do tego jeszcze polewa z czekolady. Idealne na podwieczorek.

Cynamonowo-śmietankowe ciasto z polewą czekoladową

Składniki:

Cynamonowo-śmietankowe ciasto z polewą czekoladową

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu cejlońskiego

 

  • Dodatkowo:
  • 10 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Cynamonowo-śmietankowe ciasto z polewą czekoladową
1. Jajka miksujemy z cukrem trzcinowym na puszystą masę, następnie dodajemy olej i śmietankę, chwilę miksujemy. Dodajemy mąkę tortową, proszek do pieczenia i cynamon, dokładnie ucieramy na gładką masę.

2. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.

4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie smarujemy nią ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. 5. Po tym czasie kroimy i podajemy.