Sposób przygotowania:
Świąteczny sernik z polewą czekoladową
Ciasto: Rozpuszczamy w rondelku margarynę, dodajemy 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy w robocie i wykładamy ciastem dno podłużnej formy.
Masa białkowa: 9 białek ubijamy na sztywno, dodajemy 1,5 szkl. cukru.
Masa serowa: Mieszamy robotem pozostałe składniki, czyli ser, 6 żółtek, 2 cukry waniliowe, 2 budynie śmietankowe, olej i mleko. Ostrożnie dodajemy masę białkową, 5 łyżek rodzynek i skórkę pomarańczową i mieszamy łyżką. Przekładamy masę do formy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 45-50 minut w temp. 200 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszamy do 50 stopni, włączyć termoobieg, trzymać ciasto w piekarniku około 1- 1,5 godz. Ostudzony sernik smarujemy polewą czekoladową: Wszystkie składniki rozpuszczamy w garnuszku, gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Polewą polewamy przestudzony sernik, posypujemy słupkami migdałów. Sernik jest najlepszy po 2 dniach od upieczenia.
Masa białkowa: 9 białek ubijamy na sztywno, dodajemy 1,5 szkl. cukru.
Masa serowa: Mieszamy robotem pozostałe składniki, czyli ser, 6 żółtek, 2 cukry waniliowe, 2 budynie śmietankowe, olej i mleko. Ostrożnie dodajemy masę białkową, 5 łyżek rodzynek i skórkę pomarańczową i mieszamy łyżką. Przekładamy masę do formy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 45-50 minut w temp. 200 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszamy do 50 stopni, włączyć termoobieg, trzymać ciasto w piekarniku około 1- 1,5 godz. Ostudzony sernik smarujemy polewą czekoladową: Wszystkie składniki rozpuszczamy w garnuszku, gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Polewą polewamy przestudzony sernik, posypujemy słupkami migdałów. Sernik jest najlepszy po 2 dniach od upieczenia.