Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Cynamonowy biszkopt

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Biszkopt cynamonowy jest lekki i aromatyczny.

Cynamonowy biszkopt Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cynamonowy biszkopt

 

  • 3 jaka
  • 1/2 szkl cukru
  • 2/3 szkl mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki cukru cynamonowego

Sposób przygotowania:

Cynamonowy biszkopt
Białka z jajek ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Pod koniec wsypać cukier cynamonowy. Następnie ciągle ubijając dodać żółtka wymieszane z sokiem z cytryny i olej. Pod koniec wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy wyłożonej pergaminem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. ( biszkopt cynamonowy można wykorzystać jako blat do ciasta, rolady lub tortu)
Cynamonowy biszkopt
Do sztywno ubitych białek wsypać cukier cynamonowy
Cynamonowy biszkopt
Do ubitych białek dodać żółtka wymieszane z sokiem z cytryny i olej

Tagi:

biszkopt