ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Cytrynowa babka na białkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonała babka do wykorzystania nadmiaru białek, białka nie potrzebne zamrażam i jak uzbieram pełną szklankę to wykorzystuję właśnie do takiej babki o różnych wersjach smakowych.

Cytrynowa babka na białkach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cytrynowa babka na białkach

 

  • białka 1 pełna szklanka,
  • sól 2 szczypty,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • mąka tortowa 1,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • masło 10 dag ,
  • cytryna 2 sztuki skórka i sok,
  • cukier puder 1/2 szklanki + sok z cytryny,
  • posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Cytrynowa babka na białkach

ETAP 1:

Cytrynowa babka na białkach
Można również wykorzystać cyrtyny limonki ze 4 sztuki.

Ze sparzonych cytryn zetrzeć skórkę , z cytryn wycisnąć dokładnie sok.

ETAP 2:

Cytrynowa babka na białkach
Można również użyć świezych białek zimnych.

Odmrożone białka wlać do misy robota, wsypać sól i zacząć ubijanie na wolnych obrotach, następnie na największych do ubicia mocno sztywnej piany.

ETAP 3:

Cytrynowa babka na białkach
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.

Do ubitych na sztywno białek wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masło stopione, sok z cytryny (zostawić z 1,5-2 łyżki do polewy), startą skórkę wystudzone i połączyć składniki.

ETAP 4:

Cytrynowa babka na białkach

Forma silikonowa 22 cm z kominkiem, do formy przełożyć ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 45 minut, do suchego patyczka.

ETAP 5:

Cytrynowa babka na białkach

Wystudzoną babkę wyjąć z formy na talerz, puder cukier wymieszać z sokiem z cytryny na rzadki lukier, polać nim ciasto i posypać posypką czekoladową.