Sposób przygotowania:
Cytrynowa babka na białkachETAP 1:
Ze sparzonych cytryn zetrzeć skórkę , z cytryn wycisnąć dokładnie sok.
ETAP 2:
Odmrożone białka wlać do misy robota, wsypać sól i zacząć ubijanie na wolnych obrotach, następnie na największych do ubicia mocno sztywnej piany.
ETAP 3:
Do ubitych na sztywno białek wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masło stopione, sok z cytryny (zostawić z 1,5-2 łyżki do polewy), startą skórkę wystudzone i połączyć składniki.
ETAP 4:
Forma silikonowa 22 cm z kominkiem, do formy przełożyć ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 45 minut, do suchego patyczka.
ETAP 5:
Wystudzoną babkę wyjąć z formy na talerz, puder cukier wymieszać z sokiem z cytryny na rzadki lukier, polać nim ciasto i posypać posypką czekoladową.
SylaUla