joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Babka cytrynowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Odkąd pamiętam moja mama robiła ta babkę na Wielkanoc. To taki smak dzieciństwa. Pyszna, delikatna i długo zachowuje świeżość, choć ciężko to sprawdzić bo szybko znika z talerza :)

Babka cytrynowa

Składniki:

Babka cytrynowa

 

  • 25 dag maki pszennej
  • 25 dag masła
  • 1 cytryna
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

 

  • Lukier:
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina wody
  • żółty barwnik spożywczy

 

  • zielone wiórki kokosowe do posypania

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Miękkie masło miksujemy do białości. Dodajemy po 1 żółtku, cały czas ucierając. następnie cukier waniliowy, cukier puder, sok i skórkę otartą z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę do białości. Masę mieszamy z mąką i piana z białek. Przelewamy do formy na babkę i pieczemy ok 1 godziny w 170 stopniach. Studzimy. Lukier: Do miski wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny i tyle wody aby powstał gęsty lukier. Dodać barwnik i mieszać do połączenia składników. Babkę ozdobic lukrem i wiórkami.