Sposób przygotowania:
Pyszna szarlotka
1. Masło siekamy z mąką, używając noża.
2. Żółtka miksujemy z cukrem i śmietana i wlewamy do maki z masłem.
3. Dodajemy proszek do pieczenia i sprawnie wyrabiamy ciasto ręką.
4. Ciasto dzielimy na pół, a jedną z połówek na trzy i wszystko schładzamy w lodówce ok. godziny.
5. W tym czasie obieramy i myjemy jabłka, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączmy nadmiar soku.
6. Większą część ciasta wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Można podpiec spód w piekarniku (180 stopni) ok. 15 minut, żeby sok z jabłek nie przesiąkał do ciasta.
7. Blaszkę smarujemy olejem, po czym spód i boki wykładamy rozwałkowanym ciastem.
8. Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy cynamonem.
9. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, a na końcu dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Wykładamy na jabłka.
10. Resztę ciasta z lodówki ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch szarlotki.
11. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor (40-50 minut)
12. Posypujemy cukrem pudrem.
2. Żółtka miksujemy z cukrem i śmietana i wlewamy do maki z masłem.
3. Dodajemy proszek do pieczenia i sprawnie wyrabiamy ciasto ręką.
4. Ciasto dzielimy na pół, a jedną z połówek na trzy i wszystko schładzamy w lodówce ok. godziny.
5. W tym czasie obieramy i myjemy jabłka, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączmy nadmiar soku.
6. Większą część ciasta wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Można podpiec spód w piekarniku (180 stopni) ok. 15 minut, żeby sok z jabłek nie przesiąkał do ciasta.
7. Blaszkę smarujemy olejem, po czym spód i boki wykładamy rozwałkowanym ciastem.
8. Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy cynamonem.
9. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, a na końcu dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Wykładamy na jabłka.
10. Resztę ciasta z lodówki ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch szarlotki.
11. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor (40-50 minut)
12. Posypujemy cukrem pudrem.