Dagmaris

Dagmaris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Cytrynowa fantazja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Słodki orzeźwiający deser, z lekką bezą- idealny na spotkania ze znajomymi i przyjaciółkami.

Cytrynowa fantazja

Składniki:

Cytrynowa fantazja

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowa fantazja
Z jednej z naszych 4 cytryn musimy zetrzeć skórkę, polewając wrzątkiem- ułatwimy to sobie. Skórkę odstawiamy na bok, z owoców wyciskami cały sok ( BEZ PESTEK !) . Następnie bierzemy jajka i oddzielamy żółtko od białka. Białka wkładamy do lodówki, a żółtka ucieramy z cukrem pudrem na lekką puszysta masę. Później dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną oraz sok i skórki z cytryny. Przelewamy to do garnka, stawiamy na małym ogniu ,cięgle mieszając czekamy aż masa zgęstnieje. Po zgęstnieniu od razu dodajemy masło, gotową masę zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią i studzimy. Dobrze wystudzony krem nakładamy do foremek żaroodpornych ( ok. 2/3 objętości całej formy) , białka ubijamy na sztywną pianę dodając powoli cukier. Każdą foremkę ozdabiamy sztywną pianą. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy ok 3 minut, bez beza z białek ładnie się zarumieniła. Deser koniecznie podajemy schłodzony !

Tagi:

jajko jajka