Sposób przygotowania:
Cytrynowa fantazja
Z jednej z naszych 4 cytryn musimy zetrzeć skórkę, polewając wrzątkiem- ułatwimy to sobie. Skórkę odstawiamy na bok, z owoców wyciskami cały sok ( BEZ PESTEK !) . Następnie bierzemy jajka i oddzielamy żółtko od białka. Białka wkładamy do lodówki, a żółtka ucieramy z cukrem pudrem na lekką puszysta masę. Później dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną oraz sok i skórki z cytryny. Przelewamy to do garnka, stawiamy na małym ogniu ,cięgle mieszając czekamy aż masa zgęstnieje. Po zgęstnieniu od razu dodajemy masło, gotową masę zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią i studzimy. Dobrze wystudzony krem nakładamy do foremek żaroodpornych ( ok. 2/3 objętości całej formy) , białka ubijamy na sztywną pianę dodając powoli cukier. Każdą foremkę ozdabiamy sztywną pianą. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy ok 3 minut, bez beza z białek ładnie się zarumieniła. Deser koniecznie podajemy schłodzony !