Sposób przygotowania:
Cytrynowa RÓŻA na gazie wg Dorci
Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej, wodę gazowaną cytrynową, olejek, sok z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wszystko mieszamy, a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łącząc składniki. Masę wylewamy do silikonowej formy w kształcie róży i pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni C przez około 1 godzinkę. Potem wyjmujemy z piekarnika, delikatnie odwracamy różę na talerz i wyciągamy z foremki. Gdy wystygnie, robimy polewę (3/4 szklanki cukru pudru, woda przegotowana- ok 3-4 łyżeczki, koncentrat soku malinowego bez cukru-2 łyżeczki) i posmarować lukrem babkę. Ciasto można robić w zwykłej foremce. Smak jest nieziemski ;) niby zwykła babka, a jednak niezwykła ;) Życzę smacznego!!! ;)))