Przepisy DORCI

Przepisy DORCI

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Cytrynowa RÓŻA na gazie wg Dorci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niby RÓŻA babka a jaka niezwykła cytrynowa, znakomita w smaku ;)

Cytrynowa RÓŻA na gazie wg Dorci Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowa RÓŻA na gazie wg Dorci

 

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej o smaku cytrynowym
  • 10 czubatych łyżek mąki pszennej
  • olejek zapachowy np cytrynowy lub pomarańczowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

  • Do lukru:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • woda przegotowana- ok 3-4 łyżeczki
  • koncentrat soku malinowego bez cukru (jest kwaskowy)-2 łyżeczki

 

  • Dodatkowo:
  • forma silikonowa w kształcie róży

Sposób przygotowania:

Cytrynowa RÓŻA na gazie wg Dorci
Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej, wodę gazowaną cytrynową, olejek, sok z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wszystko mieszamy, a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łącząc składniki. Masę wylewamy do silikonowej formy w kształcie róży i pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni C przez około 1 godzinkę. Potem wyjmujemy z piekarnika, delikatnie odwracamy różę na talerz i wyciągamy z foremki. Gdy wystygnie, robimy polewę (3/4 szklanki cukru pudru, woda przegotowana- ok 3-4 łyżeczki, koncentrat soku malinowego bez cukru-2 łyżeczki) i posmarować lukrem babkę. Ciasto można robić w zwykłej foremce. Smak jest nieziemski ;) niby zwykła babka, a jednak niezwykła ;) Życzę smacznego!!! ;)))
Cytrynowa RÓŻA na gazie wg Dorci
Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem
Cytrynowa RÓŻA na gazie wg Dorci
następnie dodajemy olej, wodę gazowaną cytrynową, olejek, sok z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wszystko mieszamy, a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łącząc składniki
Cytrynowa RÓŻA na gazie wg Dorci
Masę wylewamy do silikonowej formy w kształcie róży
Cytrynowa RÓŻA na gazie wg Dorci
pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni C przez około 1 godzinkę. Potem wyjmujemy z piekarnika, delikatnie odwracamy różę na talerz i wyciągamy z foremki Etap 4