WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2110]

Babka cytrynowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka maślana o smaku cytrynowym, z dodatkiem mąki ziemniaczanej, skorki cytrynowej i soku z cytryny.

Babka cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka cytrynowa

 

  • 250g masła
  • 4 jaja
  • 3/4szkl. cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1szkl. maki pszennej tortowej
  • 0,5szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka i sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa

ETAP 1:

Masło rozpuścić i wystudzić. Jajka wbić do miski. Dodać cukier zwykły i waniliowy i zmiksować na puszystą masę. Mąkę tortową przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek. Zmiksować do połączenia.

Następnie dolać powoli masło i miksować do połączenia. Na koniec dodać sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny. Wymieszać jeszcze raz. Masę przełożyć do formy keksówki lub tradycyjnej formy na babkę.

Piec około godziny w 160 stopniach. Wystudzić, wyjąć z formy i pokroić na kawałki.

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Babka cytrynowa
Ciasto na babkę po zmiksowaniu przełożone do formy
Babka cytrynowa
Skórka i sok z cytryny dodane do ciasta na babkę
Babka cytrynowa
Mąki wymieszane z proszkiem dodane do ubitych jajek